Äventyr Dalarna

Äventyr i Dalarna

Dalarna är ett fantastisk vackert landskap. Den erbjuder en otroligt varierande natur med alla dess skogar, fjäll, dalar, sjöar och porlande forsar.

Faktum är att Dalarna på grund av allt detta har Sveriges mest varierande natur. Där Dalarna ofta ses som ett Sverige i miniatyr.

Landskapet är helt enkelt klippt och skuret för spännande upplevelser och riktiga äventyr i Dalarna. En stor fördel är också att Dalarna med sitt geografiska läge ligger relativt nära för många besökare.

I nordvästra delen av vårt län finns de sydligaste delarna av den skandinaviska fjällkedjan. Den dalsländska fjällkedjan består här av lågfjäll med rundade former.

Sydost om fjällkedjan så finner du både stora tall- och barrskogsområden. Men även av stora myrar och mängder av vackra källvattensjöar som skapar en mystik som passar i sagoböckerna.

I de södra delarna av vårt län så finner man även vackra sjöar och de bördiga slättbygderna. Södra Dalarna kallas också Bergslagen, då det tidigare bröts malm här.

Hisnande gruvor

Idag så finns flera nedlagda gruvor som blivit till väldigt populära turistmål, som exempelvis Falu Koppargruva, Grängesbergs gruvor, Lövåsens silvergruva och inte minst Tuna Hästbergs otroliga gruva som vi också tipsar om här på sidan.

Nästan mitt i Dalarna ligger den vackra sjön Siljan. Norr om sjön ligger den så kallande silnansringen som bildades av ett meteoritnedslag för ca 365-370 miljoner år sedan.

Siljansringen är Europas största nedslagskrater med en diameter på cirka 52 km. Genom hela Dalarna, från nordväst till sydöst, sträcker sig Dalälven. Detta stora vattensystem består av Väster- och Österdalälven som rinner samman och bildar Dalälven i södra Dalarna. I de norra delarna av Dalarna så går istället naturen över i att bli mer typiskt norrländsk men större barrskogsområden, fler klara källvattensjöar och större vidsträckta myrområden.

Det som också bidrar med Dalarnas mystik är djurlivet, här finns Sveriges alla största vilda djur som björn, älg, varg, lodjur och järv.

 

 

En del av det magiska Dalarna

Det är alltså ingen slump att just Dalarna har blivit ett svenskt centrum för spännande upplevelse- och äventyrsresor. Utbudet av aktiviteter som finns att göra  är väldigt stort och här finns något för alla smaker och intressen.

Så oavsett om du vill trampa fram på en dressin på den absolut vackraste delen av den nedlagda inlandsbanan, paddla i några av Sveriges största forsar, fiska i älvar, se Sveriges högsta vattenfall, fjällvandra i nationalparker, åka ner i någon av gruvornas djup eller kanske till och med göra någonting helt annat äventyr i Dalarna så finns här något för dig.

En del av det magiska Dalarna kommer alltid Gustav Vasa och vasaloppet bidraga med och där historien kortfattat berättar hur Gustav Vasa sägs ha jagats av fiendens utskickade och flera gånger varit nära att falla i deras händer, men som ändå räddades av folket i Dalarna. Till minnet av denna händelse åks den första söndagen i mars varje år vasaloppet mellan Sälen och Mora.

Huruvida det gick till så eller ej, ska vi kanske låta vara osagt, frågar du en dalmas eller dalkulla om det så kan du vara säker på att det var precis så det gick till. Som så många andra saker i Dalarna så låter det i alla fall som ett riktigt spännande äventyr.