Solenergi i Dalarna för solceller

Är Solceller i Dalarna Lönsamt 2024? – Pris & Kostnader för Solpaneler

För dig som solcellsfantast, oavsett om du är turist eller äventyrare så är Dalarnas ett intressant resemål. Dalarna län ligger på 17e plats av 21 möjliga när man jämförde hur populärt det var med solceller 2021. Vi kollar därför på hur lönsamt det är att installera solceller i Dalarnas olika kommuner. I denna artikel kommer du kunna läsa mer om följande:

  • Det genomsnittliga priset på solceller Dalarna
  • Hur priset skiljer sig på solceller i olika kommuner i Dalarna
  • Kostnader för att installera solceller i Dalarna

Index för priset på solpaneler Dalarna

Om du kollar på cirka pris för solceller i Dalarna ser du att en medelstor anläggning kostar omkring 102 500- 158 900 kronor i installationskostnad. Alltså kostar det cirka 10 000-15 000 per kW för den som vill köpa solceller i Dalarna.

Pris för solceller Borlänge

Borlänge är också en av de kommuner där det funnits ett stort intresse för solceller och det finns över 750 nätanslutna anläggningar i nuläget. Det är svårare att hitta något pris för hur mycket det kostar att installera solceller i Borlänge. Enligt flera leverantörer ligger de runt 160 000 kronor, vilket också är det svenska genomsnittet.

Pris för solceller Falun

Falun är en av de kommuner i Dalarna där det finns flest nätanslutna solcellsanläggningar, nämligen 1049 stycken. Det typiska priset för en normalstor anläggning i Falun ligger på 160 000 kronor och är något dyrare än genomsnittet.

Priset för solceller Mora

I Mora så har intresset för solceller varit något svalare och år 2022 fanns det enbart 349 anslutna anläggningar i kommunen. Kostnaden för att installera 10 kW solceller på en normalstor villa i Mora brukar landa strax under 200 000 kronor. De ligger alltså högre i pris än många andra kommuner i Dalarna.

Priset för solceller Avesta

Priset för att installera solceller i Avesta brukar ligga runt 156 000 kr för 10 Kw. Avesta är också en av de kommuner där intresset har varit lite svalare, och det finns 394 stycken installerade anläggningar i nuläget.

Priset för solceller Djurås

I Djurås är det svårt att hitta information om hur många solcellsanläggningar det finns i nuläget. Priset för att installera solceller i Djurås ligger runt 150 000 kronor och är alltså under genomsnittet. Man bör dock ta hänsyn till att Gagnef kommun, där Djurås ligger är en av de minsta i Dalarna, med en befolkning på cirka 10 000 i hela kommunen.

En jämförelse mellan de olika kommunerna i Dalarna

Priserna skiljer sig en del i Dalarna och mellan Djurås och Mora kan det skilja uppemot 33 % att installera solceller. I andra kommuner som Falun och Borlänge ligger priset på en liknande nivå runt 160 000 kronor, vilket också är det genomsnittliga priset om man tittar på hela landet.

En kommun som vi inte tagit upp innan är Vansbro, där priset ligger runt 179,000 kronor för en normalstor anläggning. Deras kommun har också fokus på energi och uppvärmning och vill uppmuntra fler villaägare att installera solceller. Skillnaden mellan Vansbro och Avesta kommun ligger kring 13 % i nuläget, beroende på leverantör.

Är det lönsamt med solpaneler i Dalarna?

Vissa argumenterar att det inte är lika lönsamt med solceller i Dalarna eftersom mängden solinstrålning är 8 % mindre än i övriga landet. Man ska dock inte låta sig luras av det eftersom det fortfarande finns goda förutsättningar för solenergi. Region Dalarna tittar regelbundet på hur man kan effektivisera energianvändningen och solcellerna är en stor del i detta.

Intresset för solceller i Dalarna ökar snabbt

Om man ser till hela Dalarna så fanns det i slutet av 2022 nästan 300 anslutna anläggningar i länet. Mellan 2022 och 2021 såg man en ökning på hela 1 105 anläggningar, vilket visar på att många villaägare ser en lönsamhet med solpaneler i Dalarna.

FAQ – vanliga frågor och svar om solceller i Dalarna

Vad kostar solceller i Dalarna?

Solceller i Dalarna kostar mellan 102 500-158 900 kr. Det blir alltså en kostnad på 10 000-15 000 per kW för en normalstor villa.

Vilken kommun i Dalarna är billigast på solceller?

Gagnef kommun är den billigaste kommunen för solceller i Dalarna. Djurås är huvudord, där solceller kostar omkring 150 000 kronor. 

Går det få bidrag när man köper solpaneler i Dalarna?

Ja, den som köper solpaneler i Dalarna kan använda sig av det nya gröna avdraget, som ger upp till 19,40 % rabatt på totalpriset. Du kan även få ett avdrag på 48,5 % för olika lagringsystem.

Är Dalarna en bra plats för solpanaler?

Dalarna är en bra plats för solpaneler. Dalarna har mindre solinstrålning i jämförelse med resten av landet, men det är fortfarande en bra plats för solceller. Kollar man på antalet soltimmar har Borlänge ett högre antal soltimmar än resten av landet, vilket är en viktig faktor när man tittar på lönsamheten för solceller.