6 spännande resmål för en billig semester utomlands

I den här artikeln pratar vi mer om 6 resedestinationer som är billiga, varpå vi i slutet av artikeln berättar mer om hur du kan finansiera din resa.

 

6 restips för en billig semester

  1. Laos: Kostar cirka 250 kronor per dag.
  2. Vietnam: Kostar cirka 250 kronor per dag.
  3. Kambodja: Kostar cirka 200 kronor per dag.
  4. Norra Thailand: Kostar cirka 250 kronor per dag.
  5. Filippinerna: Kostar cirka 300 kronor per dag.
  6. Rumänien: Kostar cirka 300 kronor per dag.

Nedan pratar vi mer om de restips som precis nämnts i större detalj. Du får dock inte glömma att man kan ta del av många roliga aktiviteter i Dalarna. Att fiska i Dalarna är exempelvis mycket billigare i jämförelse med att åka utomlands.

 

1. Att resa till Laos

Snabba fakta

  • Mat: Kostar mellan 20 och 60 kronor per dag.
  • Transport: Att hyra en motorcykel kostar cirka 100 kronor per dag. En dagsbiljett för bussresor kostar omkring 120 kronor dagligen.
  • SIM-kort till telefonen: Ett kontantkort med 1,5 GB surf kostar cirka 40 kronor.

Som Bemytravelmuse.com förtydligar är Laos en av Asiens billigaste resedestinationer. Det är billigt att bo på hotell, och frukost inkluderas nästan alltid i det redan låga priset. Utöver detta är även utflykter billiga. Att snorkla en heldag kostar i regel bara 50 kronor inklusive utrustning och transport.

 

2. Att resa till Vietnam

Snabba fakta

  • Mat: Kostar mellan 10 och 70 kronor per dag.
  • Transport: Att hyra en cykel kostar bara cirka 4 till 10 kronor per dag.
  • SIM-kort till telefonen: Ett kontantkort med 2 GB surf kostar omkring 70 kronor.

Att äta mat som tillretts i gatustånd är mycket kostnadseffektivt i Vietnam. En komplett måltid som tillretts i ett gatustånd kostar i regel bara 10 kronor, och utöver det kan man komma än billigare undan om man beställer rätter utan kött. Cykeltjänsten GrabBike är dessutom populär i landet, så för en cykeltur betalar man bara cirka 4 kronor för 2 kilometers åkning.

 

3. Att resa till Kambodja

Snabba fakta

  • Mat: Kostar mellan 40 och 80 kronor per dag.
  • Transport: Man kan hyra en motorcykel för cirka 80 kronor per dag. Billiga tuk-tuk-priser.
  • SIM-kort till telefonen: Ett kontantkort med 1,5 GB surf kostar omkring 20 kronor.

Det är inga problem att kunna spendera en komfortabel månad i Kambodja för under 8 000 kronor. Det är billigt att hyra motorcykel och åka tuk-tuk, men du ska tänka på att man ofta måste pruta aggressivt. Det är nämligen lite av en kultur i landet att ta för mycket betalt av turister från västländer.

 

4. Att resa till Norra Thailand

Snabba fakta

  • Mat: Kostar mellan 50 och 120 kronor per dag.
  • Transport: Man kan hyra en motorcykel för cirka 60 kronor per dag. Utöver det är det billigt att hyra bil.
  • SIM-kort till telefonen: Ett kontantkort med 1,5 GB surf kostar omkring 65 kronor.

Norra Thailand är relativt fattigt, så även billigt. Det kostar i regel bara 30 kronor att äta en fin måltid på restaurang, och en tuk-tuk-färd på 3 kilometer kostar oftast bara mellan 20 och 30 kronor. Utöver detta är det gratis att exempelvis besöka tempel och gå på vandringsfärd i bergen.

 

Tips: Att åka forsränning i Dalarna är en spännande aktivitet.

 

5. Att resa till Filippinerna

Snabba fakta

  • Mat: Kostar mellan 40 och 100 kronor per dag.
  • Transport: Man kan hyra en motorcykel för cirka 100 kronor per dag. Utöver det är det billigt att åka båt.
  • SIM-kort till telefonen: Ett kontantkort med 2 GB surf kostar omkring 50 kronor.

Det är i asiatiska mått mätt relativt dyrt att bo på vandrarhem och hotell i Filippinerna, men det är dock billigt att båda äta och resa. Om du vill semestra billigt i Filippinerna rekommenderar vi att du ö-luffar. Att åka till en ö till en annan kostar i regel bara 50 kronor per person, och de vandrarhem som återfinns på öarna är generellt billigare i jämförelse med vandrarhem på fastlandet.

 

6. Att resa till Rumänien

Snabba fakta

  • Mat: Kostar mellan 100 och 140 kronor per dag.
  • Transport: Att få åka hur mycket buss och tåg man vill kostar cirka 100 kronor per dag.
  • SIM-kort till telefonen: Ett kontantkort med 3 GB surf kostar omkring 60 kronor.

Rumänien är ett av Europas mest prispressade resmål. Maten är billig, och det är gratis att besöka historiska platser såsom slott och väl bevarade medeltidsstäder. Du ska dock ha i åtanke att det är relativt dyrt att äta middag på restaurang, så du ska förslagsvis äta frukost och lunch ute medan du tillagar din egen kvällsmat på rummet.

 

Så kan du finansiera din resa

 

1. Privatlån

Ett privatlån har i regel en ränta på mellan 5 och 10 %, och om man behöver ett extra tillskott i reskassan är ett privatlån det bästa alternativet. För att du ska få den lägsta möjliga räntan rekommenderar vi att du besöker den artikel som Enklare ligger bakom, där de beskriver hur man lånar pengar billigt.

Hos låneplattformer likt Enklare är dina möjligheter att få ett lån med bra villkor särskilt stora, då de låter många långivare tävla om att erbjuda dig det mest fördelaktiga lånet.

 

 

2. Samlingslån

Du kan inte finansiera din resa med hjälp av ett samlingslån, men om du samlar dina dyra krediter till ett samlat lån får du mer pengar över varje månad. Det medför att du har en god möjlighet att kunna spara ihop till din resa, och även betala tillbaka på ditt eventuella privatlån i en snabbare takt.

 

3. Snabblån

Snabblån är som namnet antyder snabba, men så även dyra. En ränta på cirka 10 till 40 % är bruklig, men om du är på semester och snabbt behöver pengar för att exempelvis betala för ditt boende är ett snabblån bättre i jämförelse med att hamna i klammeri med rättvisan.

Den Bästa Tiden Att Bestiga Kebnekaise

Den bästa tiden Att Bestiga Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg på ungefär 2 100 meter över havet. Att bestiga berget är ett väldigt populärt äventyrsmål och görs av många. Det finns en hel del faktorer som man måste väga in innan man ger sig upp och börjar vandringen. Det kanske allra mest viktiga att ha koll på är vädret. Väderprognosen kan säga väldigt mycket om hur resan upp och ner kommer att vara och om vädret är för dåligt bör bestigningen skjutas upp.

Populärt att bestiga Kebnekaise på sommaren

De flesta bestiger Kebnekaise under sommaren, mer exakt perioden juli/augusti (www.bestigakebnekaise.se). Vädret under denna tid på året brukar vara mer gynnsamt än andra tider och perioder under året och under vintern finns det inga tydliga ledmarkeringar som det gör under sommaren. Viktigt att komma ihåg är att oavsett vilken tid under året man bestiger Kebnekaise kan vädret variera väldigt mycket. Det är många höjdmeter som ska bestigas både upp och ner och vädret kan vara allt från strålande solsken till snö, regn och blåst. Självklart även en kombination av allt det där också.

Sommarleder

Att de flesta väljer att försöka bestiga Kebnekaise under juli/augusti beror mycket på vädret men även lederna som man följer. Den populära västra leden till sydtoppen är en så kallad sommarled, vilket innebär att ledmarkeringarna inte syns under vintern. Detta gör så att flera väljer att försöka bestiga berget under sommaren när markeringarna syns, än under vintern när de inte syns. Under vintern finns det även risk för en hel del andra saker, som till exempel lavin som självklart påverkar bestigningen.

Vädret är en viktigt faktor

Terrängen kan vara väldigt otrevlig ibland och verka svår att ta sig igenom. Om dessutom vädret är dåligt och jobbigt kommer det inte göra terrängen trevligare. Dåligt väder kan göra så att sikten blir sämre och bestigningen blir tvungen att ta längre tid för att undvika olyckor. Tiden det tar att bestiga Kebnekaise varierar, men ligger kring 10–14 timmar för en resa fram och tillbaka. Tiden varierar beroende på en rad olika faktorer, men det är viktigt att inte känna någon stress utan att ta det i sitt tempo för att undvika allvarliga olyckor och få njutning av äventyret!

Vem som helst får bestiga Kebnekaise

Du behöver inte vara någon atlet eller jättevältränad, men det är en rekommendation att barn i sällskap med vuxen bör vara 10–12 år. Detta för att de ska klara av vandringen och samtidigt få njutning av den. Den västra leden kan du göra själv utan någon guide, men den östra leden kommer du behöva gå med en guide på grund av att man kommer behöva utföra klättring och passage av glaciär och det är viktigt att ha rätt kunskap och utrustning för det.

Den bästa tiden att bestiga Kebnekaise är alltså under juli/augusti och det är också då flest försöker göra det. Under denna tidsperiod brukar det vara mer gynnsamt väder och låg sannolikhet för olika riskfaktorer bland annat. Att bestiga Kebnekaise är ett äventyr och ett minne för livet. Det är både fullt med adrenalin och vacker natur.

Tips på billiga och gratis aktiviteter i Dalarna

Dalarna är ett underbart vackert landskap där det finns otroligt massor av saker att se, uppleva och aktiviteter att göra själv eller tillsammans med nära och kära. Här finns också mängder av bra budgetalternativ och även saker som är helt och hållet gratis att göra.
För att göra det än enklare och smidigare för dig så har vi samlat några av våra bästa tips på billiga och gratis aktiviteter i Dalarna, är du redo? Bra, då kör vi.

 

 

Billiga aktiviteter i Dalarna:

Aqua Nova i Borlänge

Aqua Nova är ett av Sveriges allra häftigaste upplevelse- och äventyrsbad. Här hittar du tre stora rutschkanor, 3G Turbo, Black hole och Magic eye, som passar alla intressen. Här hittar du även en vildfors, vågbassäng och även en utebassäng med virvelström och en skönt avkopplande massagebubbelbänk. Förutom detta så finner du här också en njutbar varmpool med bubblor och en klättervägg för alla er som vill utmana er själva riktigt ordentligt. Priser: Barn 0-2 år: Fri entré, 3-17 år: 100 kr, Från 18 år: 140 kr, Mini Familj 260 kr 1 vuxen 18 år + 2 barn (3-15 år), Familj 400 kr 2 vuxen 18 år + 2 barn (3-15 år).

 

 

Orsa Rovdjurspark

Här får du möjlighet att se vargar, isbjörnar, snöleoparder, sibiriska tigrar och massor av andra rovdjur i deras naturliga miljö. Orsa rovdjurspark är inte bara Europas största rovdjurspark med sina 325 000 kvm utan är även världens största isbjörnsanläggning. Ett besök på Orsa rovdjurspark är en upplevelse som är lika fascinerande som den är lärorik. Priser: 21/05/20-18/6/20= Vuxna och ungdom fr 15 år 245 kr, Pensionärer 65+ 215 kr, Barn 5-14 år 155 kr, Familjekort (2 vux/ung + 2 barn) 690 kr.
Priser: 19/06/20-23/08/20 Vuxna och ungdom fr 15 år 290 kr, Pensionärer 65+ 260 kr, Barn 5-14 år 185 kr, Familjekort (2 vux/ung + 2 barn) 835 kr.
Barn under 5 år har alltid gratis entré i målsmans sällskap.

 

 

Gratis aktiviteter i Dalarna

Det finns massor med roliga aktiviteter i Dalarna, det är det nog ingen som tvekar på vid det här laget. Men däremot kanske man undrar om det finns roliga aktiviteter som är helt gratis för allmänheten? Svaret på den frågan är faktiskt ja, och framförallt finns det mycket gratis aktiviteter för barn i Dalarna.

 

Allmänhetens åkning i Tegera Arena i Leksand, Ovakohallen i Smedjebacken och ABB Arena i Ludvika m.fl

Allmänhetens åkning är gratis skridskoåkning med eller utan klubba/puck under vissa specifika tider, se över med respektive anläggning vilka öppettider som gäller.

 

 

Cykla i Sälen för barn

I och kring Sälenområdet och Gustavtorget och liften Gustav III så finns flera cykelland och även en downhillbana för barn, där barnen kan ha kul med att lära sig att cykla på grusbanor och bland balansbrädor, hopp och gupp.

 

 

Frisbeegolf i Dalarna

Gratis frisbeegolfbanor med 9-18 hål hittar du bl.a i Mora, Avesta, Säfsen, Sollerön, Kämpudden, Mockfjärd, Tjärna och Åsbo.

 

 

Njupeskärs vattenfall

I vårt vackra Dalarna ligger också ett av Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär. Vattenfall har en total fallhöjd på 125 m, av vilka vattnet faller fritt i 70 m. Perfekt för en dagsutflykt med picknick eller i samband med vandring i Dalarna.

 

 

Badplatser

Vackert belägna badplatser och gratis för besök är exempelvis Kråkbergs badplats i, Vika badplats och Tingsnäsbadet vid Siljan. Även Holens badplats och Strandbadet är andra populära badplatser i länet.

 

 

Dalarnas museum

I centrala Falun så hittar du Dalarnas museum som har fri entré och där du får lära dig allt om hur dalmasar och dalkullor har levt, bott, nyttjat och rört sig i Dalarna från forntid till nutid.

Cykla dressin i Dalarna

Notera att det inte går att hyra dression genom vansbroaventyr.se.

En otroligt rolig och spännande upplevelse för hela familjen är att cykla dressin i Dalarna. En upplevelse som barnen aldrig kommer att glömma, när hela familjen hoppar på dressinen och trampar ut på äventyr.

Att cykla dressin i Dalarna är den perfekta upplevelsen för alla barnfamiljer. Äventyret passar precis lika bra för företagets teambuilding, förenings- träningsläger eller till den romantiska dejten.

Du kan cykla dressin i Dalarna under säsongen maj till oktober. Hur länge du vill vara borta är egentligen helt och hållet upp till dig. Allt från halv eller heldagsutflykter till flerdagsutflykter med övernattning längs vägen är möjligt.

 

 

Vansbro dressin

Varför inte njuta av närheten till naturen full ut. Packa med tältet och slå läger på någon vacker plats längs med inlandsbanans räls. Vi kan lova att det kommer att finnas så otroligt många vackra lägerplatser att det blir svårt att bestämma sig. Allemansrätten ger dig rätt att sätta upp ditt tält där du så önskar, se bara till att lämna platsen så som du fann den.

Station Sågen är en gammal anrik tågstation och som ligger strax söder om Vansbro i Dalarna. Station Sågen erbjuder dressinuthyrning, vandrarhem, bastu & badtunna samt sommarcafé och där Halvdagsutflykt med tandem-dressin inkl. picknickkorg för endast 450 kr för två personer totalt. Tar du istället med familjen på dressinen så får du dressinhyra, mat och boende en natt på vandrarhemmet Station Sågen för 1750 kr för två vuxna och två barn.

 

 

Dressin i Mora

Vacker natur och vyer över Vanån, Vansjön och bergen får du också om du istället väljer att hoppa på dressinen i Vika, strax söder om Mora. Utefter inlandsbanans räls kan ni stanna för att bada, plocka bär eller grilla på sandstranden. Ni cyklar så långt ni vill och vänder sedan dressinen för att helt enkelt ta samma väg tillbaka, bli inte förvånde om ni tappar hakan ännu en gång av samma storslagna och vackra natur.

 

 

Tips på vägen för dig som vill cykla dressin i Dalarna

Våra absolut bästa tips på vägen för dig som vill cykla dressin i Dalarna:

  • Packa ordentligt med vatten och mat för hela resan. Ta med extra för när du trampar dressin så gör du också av med en hel del energi.
  • Kolla väderleksrapporterna innan ni sticker iväg. Då säsongen sträcker sig från maj till oktober så kan det svenska vädret erbjuda allt från kanonväder, regn, blåst och kyla. Ha hellre med en tröja för mycket än en för lite.
  • Glöm inte liggunderlaget. Detta kan du använda till både tältet och till dressinen att sitta på. Liggunderlaget kommer att vara skönt för kroppen när du lägger dig i tältet efter en lång dag på dressinen. Det många också glömmer bort, att sitta en eller flera dagar på dressinen kommer garanterat också att kännas i baken, här kan liggunderlaget vara räddaren i nöden.

Det är vanligt att komma ihåg de stora prylarna att packa ner men att glömma de mindre men ack så nödvändiga sakerna. Liksom med fjällvandring i Dalarna så ska man inte glömma packa ner tändstickor eller tändare, toapapper, plåster, handduk och tandborste. Något som många absolut inte vill glömma men som ofta ändå glöms bort, myggstiftet eller myggoljan.

Fjällvandring Dalarna

Något som bara växer för varje år som går i popularitet är att fjällvandra. Önskar du fjällvandringsleder som passar nybörjare? Eller mera erfarna fjällvandrare och vandringsleder för hela familjen så erbjuder fjällvandring Dalarna allt detta och lite till.

Att vandra i Dalarna innebär också att du kommer att få ta del av ett otroligt omväxlande landskap. Här kan du vandra i allt från djupa- och sagolika skogar, höga fjäll och djupa dalar. Med glittrande sjöar som gör att man gärna stannar till för att ta sig ett dopp i, om säsongen tillåter.

Hos oss i vackra Dalarna så kan du också vandra året runt. Oavsett om det är vår, sommar, höst eller vinter. Du kan alltid snöra på dig dina vandringskängor och låta dig välkomnas av våra vandringsleder. Fjälleder som erbjuder dig precis allt det som du bara önskar finns också.

Även om några av de mest klassiska och allra populäraste vandringslederna för många fortsatt är södra Kungsleden och Grövelsjön. Idre med Nipfjället och Städjan. Fjällen i Sälen och Siljansleden runt sjön Siljan finns det fortsatt massor av härliga vandringsleder som finns kvar att utforska.

Vill du kanske gå en historisk vandringsled och i dryga nio långa mil känna dig som Gustav Vasa, men utan snö? Då har du också möjlighet att vandra vasaloppsleden. Längs vasaloppsleden och de lite mer än nio milens vandring så hittar du övernattningskojor och stugor som du också kan bo i till en mindre avgift.

 

 

Vandringspaket med helpension

Med vår svenska allemansrätt så har du alltid möjlighet att ta med dig ditt eget tält när du är ute på fjälllvandring Dalarna. Det finns även gott om stugor och vandrarhem utefter Dalarnas mil av vandringsleder.

För dig som är ute längre och som känner att du vill lyxa till det lite extra, för er finns det även vandringspaket med helpension att tillgå. Kanske under semestern eller som en fin födelsedagspresent till någon som du tycker om.

På Storsätra fjällhotell så har du bland annat möjlighet till just detta. Fjällhotellet är ett klassiskt, fyrstjärnigt fjällhotell som ligger mitt i vackra Grövelsjöfjällen och även ett kort stenkast från Grövelsjöns härliga strand.

Här är det lätt att glömma tid och rum, njuta av tystnaden och bara känna av hotellets sköna atmosfär och omgivning. Du bor med helpension i 3,4 eller 7 nätter där du också får chansen att ta del av själva hjärtat av hotellet; den underbara restaurangen. Vårt svenska vilt och fisk som kommer från omgivningen står ofta på menyn. Detta får även smaklökarna att slå dubbelvolter. Här erbjuds även en blandning av både klassiska svenska rätter och internationella rätter. Varför inte passa på att avnjuta maten med något av hotellets vin från deras egen ytterst välsorterade vinkällare? Pris för helpension, 3 nätter, ca 4500 kr per person.

Utanför hotellet finns tillgång till milslånga fjällvandringsleder som är bland de bästa fjällvandring Dalarna som hela Sverige har att erbjuda. Snöra på dig vandringskängorna och kom och vandra hos oss i Dalarna, vi lovar dig underbara vandringsleder som du inte kan få nog av. Och på vintern så är det inte fel att kombinera det med skidåkning i Dalarna

Spännande upplevelser i äventyrsgruvan i Tuna Hästberg!

Ett annorlunda och riktigt spännande äventyr för alla är äventyrsgruvan i Tuna Hästberg. Strax utanför Borlänge i Dalarna ligger denna magiska gruva som erbjuder dig att både klättra, dyka och att gå runt i en värld. Den gör att man nästan känner att man själv befinner sig i någon av Tolkiens alla spännande sago- och äventyrsböcker.

Det som också gör äventyrsgruvan i Tuna Hästberg till den perfekta upplevelsen är också att den verkligen passar för barnfamiljer. Men också för  teambuilding, sightseeing eller för den där extra roliga möhippan/födelsedagsfirandet. Här finns anpassade upplevelser och äventyr för alla åldrar, ung som äldre.

 

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg, populära aktiviteter och upplevelser!

Här kan du som besökare välja och vraka bland spännande upplevelser. Ta chansen att läsa mera här nedan om några av de allra populäraste upplevelserna och aktiviteterna, som äventyrsgruvan i Tuna Hästberg har att erbjuda dig.

 

Äventyrsturen

Här kommer du att få ta dig ner till gruvans ortsystem och olika brytrum. Resan går ner hela 80 meter under jord och där resan bjuder på klättring på gruvans Via Ferrata-system. Även en linbana över en otroligt vacker och helt kristallklar sjö ingår. När du väl kommer till den stora salen på resan så kommer du verkligen att få uppleva gruvans storhet och en mäktig känsla som är svårslagen. Turen tar ca 4 timmar och kostar 900 kr per person, 500 kr per person för barn under 15 år.

 

Äventyr de luxe

Är precis som namnet lyder; ett äventyr utöver det vanliga. Här får du allt det som ingår i äventyrslusten och en hel del till. Här får du dessutom uppleva mer vandring i gruvan och se än fler stora upplysta sjöar. Med vandring i benen och upplevelser i kroppen så måste även magen få sitt, i turen så ingår mat i den stora salen. Turen avslutas också med en uppgång via en magiskt vacker isfylld sal, något som för många är den absoluta höjdpunkten i Äventyr de luxe. Turen tar ca 5 timmar och kostar välinvesterade 1300 kr per person.

 

Vandringsturen

Älskar du vandring i Dalarna? Då är valet för dig som önskar en något enklare tur i gruvan. Här får du gå på den 110 meter långa trappan ner i det gamla personalschaktet. När du kommit ner till gruvans botten, 80 meter ner, så väntar en spännande promenad till det som är gruvans storhet och stolthet, stora salen. Turen tar ca 1,5 timme och passar utmärkt för ung som äldre. Barnen behöver dock ha blivit 140 cm långa för att få följa med ned i gruvan. Turen kostar 250 kr per person och 100 kr per person för barn under 15 år.

 

Dykning

Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg erbjuder inte bara mäktiga gruvsalar och hisnande gruvgångar utan erbjuder även dykning i kristallklart vatten. Dykningen sker tillsammans med erfaren guide i de delar som har öppet vatten i gruvan. Här kommer du att få möjlighet att dyka i ungefär en timme åt gången i belysningsområden som ger en nervkittlande upplevelse av att falla fritt i gruvsalarna. Dykare med minst ”Padi Advanced Water Diver”-nivå eller motsvarande är välkomna för dykning i gruvan.

Ett besök i äventyrsgruvan i Tuna Hästberg är väl värt ett besök. Vi kan lova dig att du inte kommer att gå härifrån missnöjd utan enbart med massor av magiska upplevelser rikare.