Fakta om Dalarna

Dalarna brukar beskrivas som ett Sverige i miniatyr, eftersom man kan hitta mycket av det bästa och finaste landet har att erbjuda i ett och samma landskap.

Dalarnas geografi

Dalarnas län, som tidigare hette Kopparbergs län, är relativt stort. Det består av 29 086 km² (ungefär 7% av Sveriges yta) vilket gör det till det fjärde största länet i Sverige. Dalarna är faktiskt ungefär lika stort som Belgien, även om det bara bor knappt 300 000 människor i hela länet. Dalarnas län består av 15 kommuner och Falun är dess residensstad.

Den högsta punkten är Storvätteshågna som ligger 1 204 meter över havet. Den största sjön i Dalarna är Siljan, vilket är Sveriges sjätte största sjö med sina 290 kvadratkilometer. Siljan bildades för 360 miljoner år sedan, när en meteorit slog ner. I Dalarna hittar vi även Sveriges näst längsta älv, Dalälven, med sina 541 kilometer. Den har varit viktig för transport av varor och gods genom tiderna, och nu finns här 41 vattenkraftverk. I Dalarna hittar vi Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär i Fulufjället. Det är 75 meter högt. På Fulufjället står även världens äldsta träd som är 9550 år gammalt.

Turism i Dalarna

Turismnäringen är en stor bransch i länet eftersom Dalarna är den fjärde mest populära destinationen för turister i Sverige. Under våren och sommaren 2020 gick branschen på knäna och många småföretagare tvingades i konkurs som en direkt följd av coronaviruset. Tack vare möjligheten att ta samlingslån med låg ränta och möjligheten att få ekonomiskt stöd från regeringen har vissa lyckats ta sig upp igen. Under den sista sommarmånaden var turismen på sina håll lika stor som vanligt.

Det finns mycket att se i Dalarna. Carl Larssons gård i Sundborn utanför Falun är en välbesökt pärla. Likaså är ett besök på verkstäderna som tillverkar dalahästar i Nusnäs. Om du gillar djur är ett besök i Orsa ett måste. Här hittar du den fantastiska rovdjursparken Orsa Grönklitt, där du kan se björnar, vargar och andra stora rovdjur. Det finns också möjlighet att åka på bäversafari i naturreservatet Malingsbo-Kloten.

Dalarna erbjuder fantastisk natur för den som vill vandra. Grövelsjön, Idre och Nipfjället är populära områden som dessutom bjuder på spektakulär natur för den som vill fjällvandra i Dalarna. Dessutom finns härliga sandstränder med långgrunt vatten runt Siljan. Dalhalla utanför Rättvik bjuder på konserter med stora artister året om.

Det mest kända evenemanget i Dalarna är utan tvekan Vasaloppet, som går mellan Sälen och Mora. Från början var det enbart ett lopp på skidor för män, men idag är alla välkomna att delta och det är tävlingar både på skidor och cykel.

Kända produkter från Dalarna

Falu Koppargruva var världens största koppargruva under 1600-talet. Under en tid kom det mesta av all koppar i världen just härifrån, och det har även varit den största arbetsplatsen i Sverige. Den klassiska Falu Rödfärg som vi förknippar traditionella svenska hus med var från början en biprodukt av produktionen i gruvan. Den var billig att producera och lätt att använda.

Falu Gruva stängdes 1992, efter att människor hade brutit malm på platsen i mer än tusen år. Nu finns bara tillverkning av Falu Rödfärg kvar på platsen, men gruvan är öppen för guidade turer och är en av de mest välbesökta platserna i Dalarna.

Falukorv är en klassiker i många svenska hem. Tillverkningen började redan på 1500-talet av tyskar som arbetade i gruvan. De behövde läderremmar i gruvan, och det kött som blev över från slakten var billigt att köpa. Tyskarna visste hur man gjorde korv så de köpte köttet, blandade ut det med andra råvaror och sålde korven dyrt.

Lämna en kommentar