Välj rätt kreditkort för semestern | En komplett guide!

Ett kreditkort är ungefär samma sak som ett bankkort, bortsett från att köpen dras mot ett kreditkonto i stället mot ditt bankkonto. Du kan även få ett flertal förmåner med ett kreditkort, som inte kommer på tal om du bara har ett vanligt kontokort.

Men när det kommer till semesterresor, vilket är det bästa kreditkortet för alla som ofta åker utomlands egentligen? Det tar vi reda på i den här artikeln.

Notera också att det är en bra idé att jämföra kreditkorten mot varandra, vilket du kan göra via länken nedan.

Läs mer: Kreditkort → Jämför kort och hitta det bästa kreditkortet 2021

 

Vad är ett kreditkort för resor?

Ett kreditkort för resor, eller resekort är ett kreditkort med låga avgifter och väl utformade försäkringspaket som i regel ges ut av flygbolag, som Norwegian och SAS. Det är inte heller ovanligt att få tillgång till bekvämlighetsförmåner likt concierge service samt tillgång till lounger. Bonus är dessutom vanligt för resekort.

Den bonus du samlar ihop kan du använda för att hel- eller delfinansiera dina flygresor, eller för att få kostnadsfria förmåner som gratis bagage och gratis platsbokning.

 

Hur ofta ska du resa för att ett resekort ska löna sig?

Vi anser att du ska resa utomlands minst två gånger per år för att ett resekort ska vara befogat. Med ett resekort får du ta del av alla reserelaterade förmåner som kortet erbjuder, vilket du inte får göra om du bara använder kortet på hemmaplan. Det är även en bra idé att kombinera ditt resekort med ett shoppingkort, för att även få bra rabatter i svenska e-butiker.

 

Läs mer: Roliga och intressanta fakta om Dalarna

 

Så jämför och väljer du det bästa resekortet för utomlandssemestern

  • Bonusprogrammet ska vara generöst. Hos Norwegian kan du få en bonus på upp emot 20 procent, och med SAS-märkta kort kan du finansiera hela flygresan med din insamlade bonus. Både Norwegian Rewards-programmet och SAS EuroBonus-programmet är två mycket generösa bonusprogram.
  • Ett avbeställningsskydd ska inkluderas. Det är standard att avbeställningsskyddet ersätter cirka 20 000 kronor per medförsäkrad. Ju högre ersättningstaket för avbeställningsskyddet är, desto bättre.
  • Många delförsäkringar ska inkluderas i reseförsäkringen. Generös ersättning för bland annat försenat bagage, missat anslutningsflyg samt olycksfall och förstörd semester ska inkluderas.
  • Möjlighet att delbetala din kreditskuld mot en låg ränta. Det är en ränta på cirka 15 % som gäller med kreditkort för resor, vilket medför att det är relativt dyrt att delbetala sin kreditskuld över flera månader. Men ju lägre årsränta kortet har, desto bättre.
  • En låg uttagsavgift är viktigt. En låg eller i bästa fall slopad uttagsavgift en viktig aspekt när det kommer till kreditkort för resor. Särskilt om du ofta reser till länder där det är svårt att betala med kort, och du frekvent tvingas ta ut pengar med hjälp av en bankomat.
  • Valutapåslaget ska vara lågt. Den avgift som utfärdaren tar ut när du handlar eller tar ut pengar i en annan valuta än den svenska kallas för valutapåslag. Många kreditkort för resor har en hög valutaväxlingsavgift för att kompensera för alla generösa förmåner och bonusar. Se till att valutaväxlingsavgiften inte ligger på 2 % eller mer, får då blir det dyrt i längden att nyttja sitt kreditkort utomlands.

 

Jämförelse av tre bra resekort för resor

Komplett Kreditkort Norwegian Kreditkort Supreme Card World
Inkomstkrav Inget krav Inget krav 100 000 kr
Effektiv ränta Från ca. 22 % Från ca. 22 % Från ca. 6 %
Maximal kreditgräns 50 000 kr 100 000 kr 200 000 kr
Kostnad per år 0 kr 0 kr 1 068 kr
Valutapåslag 1,75 % 1,75 % 1,97 %
Uttagsavgift 0 kr 0 kr
2,97 % (minst 35 kr)
Bonus Upp till 4 % Upp till 20 % 1 %

Nu hoppas vi att du har alla förutsättningar du behöver för att kunna välja ett bra resekort. Glöm inte att jämföra korten mer noggrant genom att klicka på länken högst upp i artikeln. Tabellen ovan är ganska bra, men på jämförelsesidan finns det bättre tabeller än vad vi kan ta fram i den här bloggen.

Notera att du aldrig ska skaffa ett kreditkort om du sitter i en dålig ekonomisk sits, och exempelvis har skulder och/eller en mycket låg inkomst. Du ska även ha vetskap om att du enkelt kan reklamera ett köp i efterhand när du har ett kreditkort. Det skyddet passar perfekt om du köper någonting utomlands, som aldrig kommer fram till dig i Sverige trots att försäljaren lovat det. Jag kommer själv ihåg när jag fick kämpa för att få min egyptiska matta som jag beställt i Egypten. Med ett kreditkort hade jag bara kunnat reklamera köpet, utan att behöva krångla med telefonsamtal till Egypten.

Om du vill läsa mer om vilka rättigheter du har när du handlat från ett land som inte är med i EU eller EES, då är Hallåkonsument.se en bra resurs.

Lämna en kommentar