Fiske i Dalarna – allt om att fiska runt dalarna

Om du är som vi och älskar fiske, då finns det inget bättre ställe att åka till än dalarna. Om Finland ska vara de 1000 sjöarnas land så borde vi kalla Dalarna för de 1000 sjöarnas landskap för här finns mängder med sjöar och vattendrag att fiska i.

Oavsett om du ska flugfiska, trollingfiska, pimpla eller vertikalfiska så har vi många olika platser att erbjuda dig hos oss i Dalarna.

Om du tycker om gäddfiske så kommer du att älska siljan, det är vår största sjö och erbjuder en mängd olika fiskarter. Det är dock ett riktigt gäddparadis och en av Sveriges genom tiderna största gädda är tagen i Siljan – 26,5kg!

Det var nyligen nära att det svenska rekordet på gös blev slaget (12 kg) av Benny Hellström från dalarna på sjön Amungen med en gös på 11.7 kg så är du på jakt efter riktigt rekordgös är det hit du bör åka.

Ett av Sveriges absolut bästa flugfiskevatten ligger i Dalarna och heter Älvdalen, här finns massor med strömmande vatten och förutom ett stort bestånd av öring så fångas det även mycket harr i området.

Fiskekort i dalarna

Du måste ha fiskekort oavsett var du ska fiska i hela Sverige och detsamma gäller för fisket här i Dalarna. Det är så smidigt att visitdalarna.se har sammanställt alla fiskevårdsområden och var du kan köpa fiskekort någonstans. 

Var noga att du har fiskekortet på dig och att allt är betalt innan du ger dig ut och fiskar för det sker ofta kontroller och det är inte kul att bli av med din fiskeutrustning på grund av att man slarvat att ha med sig kortet.

Nuförtiden så går de flesta fiskekort att få digitalt så vet du med dig att du är dålig med papper så köp digitalt så har du alltid det i mobilen.

Bästa fiskeplatserna i Dalarna

 1. Siljan
 2. Amungen
 3. Älvdalen
 4. Nässjön
 5. Storån

Läs mer: fiskecamp i dalarna

 

Packlista för fisketuren

 • Fiskespö
 • Fiskedrag
 • Flytväst
 • Ekolod (om du ska dra riktiga monstergösar i Amungen)
 • Håv
 • Myggmedel
 • Kniv
 • Fiskekort

 

 

Fakta om Dalarna

Fakta om Dalarna

Dalarna brukar beskrivas som ett Sverige i miniatyr, eftersom man kan hitta mycket av det bästa och finaste landet har att erbjuda i ett och samma landskap.

Dalarnas geografi

Dalarnas län, som tidigare hette Kopparbergs län, är relativt stort. Det består av 29 086 km² (ungefär 7% av Sveriges yta) vilket gör det till det fjärde största länet i Sverige. Dalarna är faktiskt ungefär lika stort som Belgien, även om det bara bor knappt 300 000 människor i hela länet. Dalarnas län består av 15 kommuner och Falun är dess residensstad.

Den högsta punkten är Storvätteshågna som ligger 1 204 meter över havet. Den största sjön i Dalarna är Siljan, vilket är Sveriges sjätte största sjö med sina 290 kvadratkilometer. Siljan bildades för 360 miljoner år sedan, när en meteorit slog ner. I Dalarna hittar vi även Sveriges näst längsta älv, Dalälven, med sina 541 kilometer. Den har varit viktig för transport av varor och gods genom tiderna, och nu finns här 41 vattenkraftverk. I Dalarna hittar vi Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär i Fulufjället. Det är 75 meter högt. På Fulufjället står även världens äldsta träd som är 9550 år gammalt.

Turism i Dalarna

Turismnäringen är en stor bransch i länet eftersom Dalarna är den fjärde mest populära destinationen för turister i Sverige. Under våren och sommaren 2020 gick branschen på knäna och många småföretagare tvingades i konkurs som en direkt följd av coronaviruset. Tack vare möjligheten att ta samlingslån med låg ränta och möjligheten att få ekonomiskt stöd från regeringen har vissa lyckats ta sig upp igen. Under den sista sommarmånaden var turismen på sina håll lika stor som vanligt.

Det finns mycket att se i Dalarna. Carl Larssons gård i Sundborn utanför Falun är en välbesökt pärla. Likaså är ett besök på verkstäderna som tillverkar dalahästar i Nusnäs. Om du gillar djur är ett besök i Orsa ett måste. Här hittar du den fantastiska rovdjursparken Orsa Grönklitt, där du kan se björnar, vargar och andra stora rovdjur. Det finns också möjlighet att åka på bäversafari i naturreservatet Malingsbo-Kloten.

Dalarna erbjuder fantastisk natur för den som vill vandra. Grövelsjön, Idre och Nipfjället är populära områden som dessutom bjuder på spektakulär natur för den som vill fjällvandra i Dalarna. Dessutom finns härliga sandstränder med långgrunt vatten runt Siljan. Dalhalla utanför Rättvik bjuder på konserter med stora artister året om.

Det mest kända evenemanget i Dalarna är utan tvekan Vasaloppet, som går mellan Sälen och Mora. Från början var det enbart ett lopp på skidor för män, men idag är alla välkomna att delta och det är tävlingar både på skidor och cykel.

Kända produkter från Dalarna

Falu Koppargruva var världens största koppargruva under 1600-talet. Under en tid kom det mesta av all koppar i världen just härifrån, och det har även varit den största arbetsplatsen i Sverige. Den klassiska Falu Rödfärg som vi förknippar traditionella svenska hus med var från början en biprodukt av produktionen i gruvan. Den var billig att producera och lätt att använda.

Falu Gruva stängdes 1992, efter att människor hade brutit malm på platsen i mer än tusen år. Nu finns bara tillverkning av Falu Rödfärg kvar på platsen, men gruvan är öppen för guidade turer och är en av de mest välbesökta platserna i Dalarna.

Falukorv är en klassiker i många svenska hem. Tillverkningen började redan på 1500-talet av tyskar som arbetade i gruvan. De behövde läderremmar i gruvan, och det kött som blev över från slakten var billigt att köpa. Tyskarna visste hur man gjorde korv så de köpte köttet, blandade ut det med andra råvaror och sålde korven dyrt.

Tips på billiga och gratis aktiviteter i Dalarna

Dalarna är ett underbart vackert landskap där det finns otroligt massor av saker att se, uppleva och aktiviteter att göra själv eller tillsammans med nära och kära. Här finns också mängder av bra budgetalternativ och även saker som är helt och hållet gratis att göra.
För att göra det än enklare och smidigare för dig så har vi samlat några av våra bästa tips på billiga och gratis aktiviteter i Dalarna, är du redo? Bra, då kör vi.

 

 

Billiga aktiviteter i Dalarna:

Aqua Nova i Borlänge

Aqua Nova är ett av Sveriges allra häftigaste upplevelse- och äventyrsbad. Här hittar du tre stora rutschkanor, 3G Turbo, Black hole och Magic eye, som passar alla intressen. Här hittar du även en vildfors, vågbassäng och även en utebassäng med virvelström och en skönt avkopplande massagebubbelbänk. Förutom detta så finner du här också en njutbar varmpool med bubblor och en klättervägg för alla er som vill utmana er själva riktigt ordentligt. Priser: Barn 0-2 år: Fri entré, 3-17 år: 100 kr, Från 18 år: 140 kr, Mini Familj 260 kr 1 vuxen 18 år + 2 barn (3-15 år), Familj 400 kr 2 vuxen 18 år + 2 barn (3-15 år).

 

 

Orsa Rovdjurspark

Här får du möjlighet att se vargar, isbjörnar, snöleoparder, sibiriska tigrar och massor av andra rovdjur i deras naturliga miljö. Orsa rovdjurspark är inte bara Europas största rovdjurspark med sina 325 000 kvm utan är även världens största isbjörnsanläggning. Ett besök på Orsa rovdjurspark är en upplevelse som är lika fascinerande som den är lärorik. Priser: 21/05/20-18/6/20= Vuxna och ungdom fr 15 år 245 kr, Pensionärer 65+ 215 kr, Barn 5-14 år 155 kr, Familjekort (2 vux/ung + 2 barn) 690 kr.
Priser: 19/06/20-23/08/20 Vuxna och ungdom fr 15 år 290 kr, Pensionärer 65+ 260 kr, Barn 5-14 år 185 kr, Familjekort (2 vux/ung + 2 barn) 835 kr.
Barn under 5 år har alltid gratis entré i målsmans sällskap.

 

 

Gratis aktiviteter i Dalarna

Det finns massor med roliga aktiviteter i Dalarna, det är det nog ingen som tvekar på vid det här laget. Men däremot kanske man undrar om det finns roliga aktiviteter som är helt gratis för allmänheten? Svaret på den frågan är faktiskt ja, och framförallt finns det mycket gratis aktiviteter för barn i Dalarna.

 

Allmänhetens åkning i Tegera Arena i Leksand, Ovakohallen i Smedjebacken och ABB Arena i Ludvika m.fl

Allmänhetens åkning är gratis skridskoåkning med eller utan klubba/puck under vissa specifika tider, se över med respektive anläggning vilka öppettider som gäller.

 

 

Cykla i Sälen för barn

I och kring Sälenområdet och Gustavtorget och liften Gustav III så finns flera cykelland och även en downhillbana för barn, där barnen kan ha kul med att lära sig att cykla på grusbanor och bland balansbrädor, hopp och gupp.

 

 

Frisbeegolf i Dalarna

Gratis frisbeegolfbanor med 9-18 hål hittar du bl.a i Mora, Avesta, Säfsen, Sollerön, Kämpudden, Mockfjärd, Tjärna och Åsbo.

 

 

Njupeskärs vattenfall

I vårt vackra Dalarna ligger också ett av Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär. Vattenfall har en total fallhöjd på 125 m, av vilka vattnet faller fritt i 70 m. Perfekt för en dagsutflykt med picknick eller i samband med vandring i Dalarna.

 

 

Badplatser

Vackert belägna badplatser och gratis för besök är exempelvis Kråkbergs badplats i, Vika badplats och Tingsnäsbadet vid Siljan. Även Holens badplats och Strandbadet är andra populära badplatser i länet.

 

 

Dalarnas museum

I centrala Falun så hittar du Dalarnas museum som har fri entré och där du får lära dig allt om hur dalmasar och dalkullor har levt, bott, nyttjat och rört sig i Dalarna från forntid till nutid.

Skidåkning Dalarna

Drömmer du om rolig utförsåkning och aktiviteter som passar både för nybörjaren, barnfamiljen och även för den mera erfarna utförsåkaren? Ja då är skidåkning Dalarna verkligen något för dig då det här verkligen finns något för alla skidentusiaster.

Några av Sveriges största och absolut bästa skidanläggningar hittar du här i vackra Dalarna. Förutom de klassiska och välkända skidorterna Sälen, Idre och Orsa. Här finns även i södra Dalarna bland annat även Romme, Bjursås och Säfsen som också har ett stort utbud av bra alpin skidåkning. Detsamma gäller andra skidorter i Dalarna som Ludvika, Kläppen, Falun, Grövelsjön, Mora, Leksand, Borlänge och Rättvik.

Kort och gott, är det alpin skidåkning för stor som för liten och för nybörjare som proffs som du är på jakt efter. Vi i Dalarna har både snön och aktiviteterna för dig och för resten av familjen. Och det finns mängder av alternativ till billigt kul. Det alla skidåkning Dalarna även har gemensamt är att samtliga skidorter och anläggningar även har fantastiska skidskolor. Med duktiga och utbildade skidlärare, barnvänliga skidbackar och mängder av roliga aktiviteter på snö för barnen.

Vi vuxna får såklart också vårt, skidåkning Dalarna. Men oavsett vilken skidort du väljer innebär också att, även om du känner dig som Bambi på hal is eller om du tror att du är en ny Ingemar Stenmark, så finns här alla backar och alla svårighetsgrader.

Skidutrustning anpassade efter dig, dina önskemål och färdigheter finns också att hyra till ett bra och överkomligt pris på flera av skidanläggningarna.

Om du känner att högersvängarna går alldeles utmärkt men vänstersvängarna ännu inte går fullt ut så bra. Eller om du för den delen skulle behöva annan hjälp med din skidåkning. Finns det också möjlighet att boka skidlektioner hos någon av alla duktiga och erfarna skidlärare på anläggningarna.

 

 

Skidåkning Dalarna för barnfamiljer

Tiotusentals besökare på våra fina skidanläggningar runt omkring i Dalarna är barnfamiljer, få saker är så roligt utmanande och socialt trevligt med gemensamt umgänge så som skidåkning är. Det finns några saker som gör skidresan än roliga för barnen som de även gör resan mindre omständig för dig som förälder och som kan vara bra att tänka på när skidresan ska börja planeras för nästa gång:

 • Välj en barnvänlig skidanläggning där boende, skidskola, skidbackar och alla kringaktiviteter ligger i nära anslutning till varandra. På så vis så slipper det gå åt onödig tid för barnen (och föräldrarna) att ta sig emellan alla aktiviteter.
 • Se till att boendet har egna rum för barnet/barnen, bra både för barn och föräldrar.
 • Välj ett boende som det inte tar allt för lång tid att köra till om ni åker med bil, detsamma om ni väljer andra färdmedel. Efter hundrade gången ”Är vi framme snart?” så är det inte lika roligt längre för varken barn eller föräldrar.
 • Förboka så mycket som det bara går på förhand. Detta gäller oavsett om det är skidskola, skidutrustning eller om det är annat som ska hyras.
 • Hitta bra barnaktiviteter även vid sidan om backen. Skidåkning i alla ära men barnen kommer också att önska andra aktiviteter förutom själva skidåkningen.

Packa ner skidorna, pjäxorna, grillkorven, bra böcker att läsa och filmer att se och inte minst barnen själva i bilen, så hoppas vi att vi ses i någon av alla våra härliga skidbackar i Dalarna till kommande säsong.